Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Hotspots

Hip & Duurzaam bij Broei

geschreven door Rosa
Hip & Duurzaam bij Broei

De naam Broei is afgeleid van het woord broeierig, broeiplek. Dit betekent dat er hitte ontstaat uit niets. Zo vertalen Stijn en Danny - de eigenaren van Broei Utrecht - dit ook naar hun eigen werk. Vanuit het niets mooie dingen uit de grond slaan. Van weinig spullen toch iets moois maken.

Broei

Waar:
Utrecht, Nederland.

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 09:00 uur tot 22:00 uur

Broei is ontstaan vanuit -eigenlijk- een wild en impulsief plan. Voordat Broei zijn deuren opende, was het nog een architectenbureau en hadden compagnons Stijn & Danny een eigen restaurant aan de overkant van de huidige locatie. Toen op een dag het architectenbureau de compagnons benaderde of zij de voorste ruimte van het pand wilden gebruiken, is het idee voor Broei ontstaan.

broei-utrecht

In de eerste periode zijn zij begonnen met de spullen die zij al hadden. Het meubilair dat zij mochten gebruiken van het architectenbureau, gecombineerd met items van de kringloopwinkel. Het budget was namelijk erg beperkt. Zo konden zij met een lage investering toch de deuren openen. Tussen het moment dat er werd besloten voor Broei te gaan tot de opening, zaten slechts vijf weken. Er was toen nog geen echte keuken in het restaurant, dus al het eten werd aan de overkant bereid en met de bakfiets gebracht.

broei-utrecht

Het idee was ook, dat er één medewerker in Broei kon staan. De eerste dag wilden ze er graag met z'n allen staan. Het was direct een groot succes waardoor ze meteen de volgende dag sollicitatiegesprekken hadden om het team te laten groeien. Het was onmogelijk om een dag alleen in de zaak te staan.

broei-utrecht

Door het succes werden de openingstijden ook verruimd. Op een gegeven moment was het zo druk, dat het ook geen doen meer was om het eten aan de overkant te bereiden en met de bakfiets heen en weer te brengen. Op dat moment besloten zij om het achterste deel van het pand er ook bij te nemen en daar een grote keuken te bouwen. Vervolgens hebben zij in 2017 het restaurant aan de overkant verkocht en konden zij zich helemaal focussen op het groeiende succes van Broei.

broei-utrecht

Schaalwerk, een bedrijf uit Utrecht, heeft veel items met de hand gemaakt voor Broei. Zo hebben zij de tafels en de grote kast, die als soort afscheiding werkt in het restaurant, gemaakt. Hierdoor werd het stapje voor stapje een écht interieur. Toen zij nog iedere maandag gesloten waren, was maandag de klusdag. Deze dag werd er geschilderd, bijgebouwd en gedecoreerd. Zo werd iedere week de bar een beetje uitgebreid. Sinds twee jaar zijn er geen drastische veranderingen meer geweest. Hier en daar wordt er wat aangevuld en vervangen.

broei-utrecht

Volgens Danny & Stijn zijn er al genoeg spullen op de wereld. Daarom kopen zij zoveel mogelijk bij de kringloopwinkels of maken de items zelf. Hier zit wel een nadeel aan, want de spullen van de kringloop zijn over het algemeen niet geschikt voor de horeca. Zodra iets dan kapot gaat laten ze het repareren of bijvoorbeeld opnieuw stofferen voor een frisse look.

broei-utrecht

Broei is niet té gestyled, er mag wel hier en daar een knipoog in het interieur zitten en het moet niet rechtstreeks uit een woonmagazine komen. Zij gebruiken liever allerlei verschillende meubels om er toch één geheel van te maken. Zo hebben ze hoekjes gecreëerd en is er voor ieder wat wils. Als je wilt dineren, flexwerken of bankhangen; het kan allemaal. Hierdoor is het een hele diverse zaak geworden.

Een grappig feitje: Schaalwerk heeft één Nederlandse iep gekocht en zo bijna alle houten meubels met één boom kunnen maken.

Zij hebben geen inspiratiebron waarop het restaurant is gebaseerd en hebben geroeid met de riemen die ze hadden en vooral gekeken naar wat zij zelf mooi vinden. Doordat Broei binnen 5 weken openging, moesten ze het doen met de spullen en het budget dat ze hadden. Arlet, die Stijn en Danny hielp met de inrichting, kon hier ook heel goed mee omgaan. Door weinig uit te geven kon zij een heel leuk effect creëren.

broei-utrecht

Broei is tegenwoordig niet meer uniek. Staal, hout en veel planten zie je in veel horecazaken tegenwoordig. Toch zijn zij wel heel onderscheidend in wat zij doen. Het plan was er namelijk nooit om het er zo uit te laten zien. Zij hebben niet een plaatje op internet gevonden en zijn deze stijl na gaan maken. Hierdoor is het authentiek. Er is van tevoren nooit een plan of tekening gemaakt. Het is gewoon samengekomen en je kunt op deze manier steeds een stapje verder gaan.

broei utrecht

Zij hebben nooit rekening gehouden met de eigenschappen van materialen. Zij kozen gewoon wat zij zelf het mooist vonden. Er voor veel hout gekozen. Om de uitstraling zo warm mogelijk te krijgen, hebben ze ervoor gekozen de tafeltjes niet te lakken, maar te bewerken met hardwax. Zo krijg je wel eerder vlekken en kringen op de tafel, maar hey, er mag wel geleefd worden.

Broei krijgt de meeste complimenten toch wel over de sfeer die er hangt. Dit is natuurlijk deels gebaseerd op het interieur, maar ook het personeel werkt hier hard aan mee. Daar zijn de compagnons dan ook het meest trots op.

broei-utrecht

De kaart van Broei is 100% vegetarisch en een groot deel is zelfs veganistisch. Zij koken vanuit het aanbod wat er op dat moment is en werken samen met veel lokale leveranciers. 's Avonds worden gerechten geserveerd om te delen. Dus geen losse voor- en hoofdgerechten meer, maar kleine gerechtjes. Los van tradities en dus niet vastzitten aan een traditionele menuopbouw.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Daarom proberen zij ook zoveel mogelijk biologisch in te kopen. Hier zijn zij niet heel hard in, niet alle keuzes zijn namelijk verantwoord. Ze proberen een balans te vinden tussen duurzaamheid en ondernemen. Dit is niet altijd makkelijk. Toen zij net begonnen bijvoorbeeld, en het budget laag was, hadden zij de eerste de beste koelingen gekocht. Deze waren totaal niet duurzaam. Ze hebben deze pasgeleden vervangen voor duurzame koelingen. Soms kún je nou eenmaal niet alles meteen duurzaam doen.

hip&duurzaam bij Broei Utrecht

Stapje voor stapje wordt Broei nóg duurzamer. Zo vonden Danny en Stijn het heel lastig dat het afval niet op een milieuvriendelijke manier werd verwerkt. Daar is sinds 1 april verandering ingekomen. Tegenwoordig wordt namelijk 70% van het afval hergebruikt! Het GFT afval wordt omgezet naar energie, sinaasappelschillen worden hergebruikt in zeepjes, kurken en dopjes worden apart opgehaald en het plastic wordt beter gescheiden en opgehaald. Van de lege wijnflessen worden wijnglazen én lampenkappen gemaakt. Zo is al de helft van het glasafval gereduceerd en hergebruikt. Weer een stap in de juiste richting dus!

Alle foto's zijn gemaakt door Lize Kraan

Zie ook:
-Geborgenheid bij restaurant Kluis Amsterdam
-Huiskamergevoel bij Spotlight
-Life's a beach bij Club Zand

Tuin

Denk hierover na bij het kopen van je tuintafel.

geschreven door Gabrielle
Denk hierover na bij het kopen van je tuintafel.

In de warme zomeravonden wanneer er gelachen wordt en het gezellig is, is een dining tafel het kloppende hart van jouw tuin. Het is het perfecte centrum voor familiemaaltijden en vrolijke bijeenkomsten met vrienden. Kies uit een assortiment tuinstoelen die passen bij jouw sti...

meer...