Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Tuin

Snel en eenvoudig: tips voor het reinigen van de zonwering

geschreven door Lynn
Snel en eenvoudig: tips voor het reinigen van de zonwering

Of je nu geniet van een zonnige dag of dat je wilt voorkomen dat de zon je interieur oververhit, zonneschermen zijn een populaire keuze om de zonnestralen buiten te houden. Maar na verloop van tijd kunnen deze schermen behoorlijk vies worden door stof, pollen en ander vuil. Gelukkig is het reinigen van zonneschermen een eenvoudig proces dat je prima zelf kunt doen. In deze blog delen we handige tips om je zonnescherm en markiezen snel en gemakkelijk schoon te maken.

Maak schoon op een bewolkte dag
Let erop dat wanneer je jouw zonnescherm schoonmaakt er geen felle zon staat. Wanneer zeep- en waterresten te snel opdrogen, kan dit namelijk voor vlekken zorgen. En dat is precies wat we willen verhelpen. Zijn er genoeg wolken aan de lucht? Laten we beginnen!

Stap 1: begin met een zachte borstel

Allereerst rol je het zonnescherm volledig uit. Om het losse vuil van het zonnescherm te verwijderen pak je een schone en zachte borstel. Veeg voorzichtig al het vuil van de zonwering af. Soms is deze stap genoeg om het zonnescherm weer mooi schoon te krijgen. Zie je na stap 1 toch nog een paar vlekken of groene aanslag zitten? Ga dan verder naar stap 2.

zonnescherm-zon-buitenBron: Lynn_zweeris via HomeDeco Binnenkijken

Stap 2: vlekken in de zonwering?

Om milde of hardnekkige vlekken van de zonwering te verwijderen zijn er een paar opties die je kunt proberen:

• Probeer eerst voorzichtig te poetsen met een zachte borstel of spons. Zorg dat het water lauw warm is (maximaal 35°C) voor het beste resultaat.
• Als de vlek te hardnekkig is ga je aan de slag met een niet-agressief schoonmaakmiddel. Dit kan bijvoorbeeld Groene zeep of biotex zijn. Poets het scherm met een sopje hiervan en een zachte doek voorzichtig schoon.
• Je kunt ook je zonnescherm schoonmaken met schoonmaakazijn. Deze zal vooral de groene aanslag weghalen en kan zelfs verbleekte kleuren deels terughalen.
• Vlekken nog niet weg? Probeer dan een speciaal zonnescherm schoonmaak reiniger zoals die van HG.

Laat nu het water of het sopje 15 minuten intrekken. Spoel daarna het hele scherm grondig af om al het vuil en vogelpoep weg te halen. Dit gaat het makkelijkst met een tuinslang, of als je die niet hebt met emmers water. Gebruik nooit een hoge druk spuit, deze kan gaten maken in het doek.

schaduwdoek-achtertuinBron: Thuisbijmij via HomeDeco Binnenkijken

Stap 3: drogen

Het droogproces is een hele belangrijke stap die je niet moet overslaan. Door het scherm goed te laten drogen voorkom je schimmels op het doek. Je kunt er ook voor kiezen om het scherm te impregneren. Dit zal je scherm voortaan beschermen tegen hardnekkige vlekken en verkleuringen. Hiervoor moet het scherm wel eerst helemaal droog zijn en daarna weer opdrogen. Is het scherm volledig droog? Rol hem dan weer op.

zonnescherm-vensterbank-accessoiresBron: Lynn_zweeris via HomeDeco Binnenkijken

De bak en armen van het zonnescherm

Ook de bak en armen van het zonnescherm kunnen vies worden. Probeer eerst of het schoonmaken met een doek en lauw water voldoende is. Als dit niet werkt kun je aan de slag gaan met een milde reiniger. Vermijd schuursponsjes en de hoge druk spuit, deze kunnen de lak beschadigen.

Naast je zonwering eens in de zoveel tijd te reinigen, is het onderhouden ervan ook belangrijk. Smeer voor een soepele werking jaarlijkse alle onderdelen in. Hiervoor kun je een droogsmeermiddel zoals siliconenspray gebruiken. Verwijder alle resten van het droogsmeermiddel goed, we willen natuurlijk geen vlekken op het doek 😉.

armen-zonneschermBron: Lynn_zweeris via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- Zo creëer je een stijlvolle zithoek op jouw balkon
- Zo kun je het beste jouw mat zwarte keuken schoonmaken
- 3 tekenen dat jouw kamerplanten te weinig water krijgen

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...