Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Hotspots

Het monumentale pand van Brass

geschreven door Rosa
Het monumentale pand van Brass

Restaurant Brass in het centrum van Utrecht is gevestigd in een monumentaal pand. Het gebouw stamt uit 1700 en was altijd het voorhuis van het klooster. Het personeel van het klooster woonde hier. Het is een klassiek pand met een grote entree, geheime kamers en verborgen ruimtes.

brass-utrecht

Brass

Waar:
Utrecht, Nederland.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met zondag geopend van 16:00 uur tot 01:00 uur

Toen eigenaar Sydney en zijn vrouw er negen jaar geleden in kwamen, werd het pand als kantoor gebruikt. Er hingen systeemplafonds en er stonden gipsplaten om de wanden recht te maken. De allereerste stap was dus om alles eruit te slopen. Op zoek naar oude details. Voordat zij gingen slopen, heeft Sydney in het Utrechts archief naar het pand gekeken. Zo wist hij een klein beetje welke oude details er eventueel tevoorschijn zouden komen.

brass-utrecht

Toen alles was gestript, zijn zij in het midden, op de grond gaan zitten. Ze hebben rustig zitten kijken en nagedacht over wat zij precies wilden. Maar ook hoe ze het gingen aanpakken en welke functie ze wilden geven aan het pand. Brass was voor Sydney al de zevende horecazaak. Hij heeft altijd alles op gevoel gedaan en alles zelf bedacht. De bouwtekeningen zijn wel in samenwerking met een architect gemaakt.

brass-utrecht

De vrouw van Sydney kwam aan met de koperen lampen. Deze vond zij zo prachtig, dat zij hebben besloten om de lampen dé eyecatcher van het restaurant te maken. Hiermee was ook direct het kleurenpalet geboren. Het uitgangspunt van het restaurant werd koper. Koper heb je natuurlijk in veel verschillende gradaties. Van roodkoper tot geelkoper tot geoxideerd koper, de groene variant. Er is voor een groene verfkleur gekozen. Ook in de fluwelen gordijnen zie je de kopertinten terug.

brass-utrecht

Alles wat in het monumentale pand kon blijven zitten hebben zij zo gelaten. Dit kun je goed zien in de oude keuken. De originele stoven uit 1700 zitten er nog in. Ook de kamers waar vroeger het vlees werd gerookt zijn nog zichtbaar. De stoof is zoveel mogelijk gerestaureerd. In de oude keuken kun je ook dineren. Dat noemen zij dan ook 'eten aan de keukentafel'. Hier kun je met een groep van 8 tot 12 mensen genieten van een diner.

brass-utrecht

In de oude keuken zitten ook zoveel mogelijk originele elementen. Zo zijn de witjes (de tegels) bijna allemaal nog origineel! Dat ze er schots en scheef inzitten, zorgt voor een authentiek effect. Brass gelooft niet in verbergen, maar juist in alles laten zien!

In de bar

Alles is zo verbouwd, dat het nooit meer weg hoeft of kan. Er is voor alleen maar duurzame materialen gekozen. Zo is er voor een marmeren plaat op de bar gekozen. Deze is geïnspireerd op het marmer in de hal. In een bar zitten natuurlijk altijd lek-bladen van roestvrijstaal. Toch heeft Brass ervoor gekozen om alles van marmer te laten maken en alles waar een afvoer in moest, eruit te laten vrezen. Zo is het een mooi effen blad geworden. De wasbak die erin zit is gemaakt van messing. Deze dingen gaan nooit meer kapot en zijn daardoor heel duurzaam.

brass-utrecht

Achter de bar staan kasten van echt koper. Hier staan alle flessen etc. in. Deze hoeven en kunnen ook nooit meer weg. Zo zwaar zijn ze. Deze koperen kasten komen ook in het restaurant weer terug als spiegels.

brass-utrecht

Boven een bar hangt normaalgesproken altijd een koof. In deze koof worden flessen en glazen bewaard. Helaas zorgt een koof er altijd voor dat de ruimte veel donkerder wordt. Daarom is Sydney met een lichtontwerper gaan praten. Het doel was dat er licht boven de bar kwam en er glazen in opgeborgen konden worden. Zo is er een ontwerp ontstaan waar licht uitkomt en waar de glazen als een soort van lampenkappen werken. Maar het geheel blijft wel mooi qua lichtinval, waardoor je ten alle tijden de hoogte van het pand blijft zien.

brass-utrecht

In het hele pand zien we de koperkleurige details en lampen terug. Zelfs het lichtpeertje is koper en geeft daardoor koperkleurig licht. Dit is een soort licht waarbij je geen oneffenheden ziet en iedereen zich mooi en prettig in voelt. Je ziet door het hele pand de oude details terug. Zo is beneden bij de toiletten het plafond nog precies hetzelfde als vroeger. Dit houdt in dat deze erg laag is. De originele vloer en de originele tegeltableaus zijn er ook nog genoeg te zien. Vroeger werden de 'witjes' beschilderd met voorstellingen. Vaak schilderde de kunstenaar een grapje tussendoor, bijvoorbeeld iemand die op het toilet zit. Als je goed kijkt, zie je hier en daar een grapje ertussen zitten.

brass-utrecht

Ben jij zelf nou de trotse eigenaar van een monumentaal pand? En wil je graag verbouwen? Dan heeft Sydney de ultieme tip voor je. Betrek vanaf dag één alle overheidsinstanties erbij. Blijf communiceren en betrek de gemeente erbij voordat je stappen onderneemt. Als je in communicatie blijft, kun je zoveel meer bereiken dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Documenteer alles wat je tegenkomt en laat de gemeente dit ook doen. En qua stijltip is het het allermooiste als je de natuurlijkheid en schoonheid van het gebouw laat zien, in plaats van alles te verbergen.

Zie ook:
-Geborgenheid bij restaurant Kluis Amsterdam
-Huiskamergevoel bij Spotlight
-Life's a beach bij Club Zand
-Hip & duurzaam bij Broei

 
 
Inspiratie

5 opberg-ideeën voor de hal

geschreven door Julia
5 opberg-ideeën voor de hal

De hal is de eerste ruimte in huis die je ziet als je binnenkomt. Zowel voor jezelf als voor visite is het fijn als deze ruimte aangenaam is. Dat hangt natuurlijk af van de inrichting, maar ook van hoe opgeruimd het oogt. Kun je nog wel wat ideeën gebruiken om de spullen in je hal op te bergen? I...

meer...