Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Hotspots

Tussen de planten in Le Jardin

geschreven door Rosa
Tussen de planten in Le Jardin

Le Jardin, betekent 'de tuin' in het Frans. En laat het nou net zo lijken alsof je middenin een tuin zit zodra je dit restaurant instapt.

Le Jardin

Waar:
Utrecht, Nederland

Openingstijden
Dinsdag tot en met zaterdag van 12:00-15:00 en van 17:00-00:00

Bij Le Jardin staat groente centraal. Er wordt wel gekookt met vis en vlees. Maar groente speelt duidelijk de hoofdrol. Waar je in ieder restaurant een stuk vis besteld met wat groente ernaast, bestel je in Le Jardin groente met een stukje vis.

 le jardin utrecht

De interieurstijl van Le Jardin vindt eigenaar Lars Mooren lastig te omschrijven. Het heeft iets vrouwelijks door alle planten, het heeft iets mannelijks door het gebruik van staal en harde materialen en het heeft iets elegants door het gebruik van de luxueuze stoffen.

 le jardin utrecht

De inspiratie voor Le Jardin komt voornamelijk uit het buitenland. De compagnon van Lars heeft wat meer ervaring met interieurdesign en heeft dan ook veel ideeën geopperd en uitgewerkt. De grootste inspiratiebronnen zijn de wereldsteden Parijs en Milaan. Door deze plaatsen veel te bezoeken, zie je veel mooie dingen. Door dit allemaal op te slaan en vervolgens te filteren op de mooiste dingen, kom je vanzelf op het mooiste resultaat.

 le jardin utrecht

Voor Lars zijn zichtlijnen in het interieur super belangrijk. De tafeltjes in het restaurant staan mooi op één lijn en de verlichting hangt ook allemaal op één lijn met elkaar. Hier hebben zij heel bewust voor gekozen. Het straalt een hoop rust uit en je bewaart zo altijd het overzicht.

 le jardin utrecht

Er werd bij de inrichting eerst gekeken naar welke ideeën de compagnons hadden en welke zij wilden uitvoeren. Ze wilden graag met blauw werken. Blauw is van zichzelf een koele kleur. Het is dan ook aan de mannen om dit wel warm over te laten komen. Dit hebben zij gedaan door de kleur beige toe te voegen.

 le jardin utrecht

Le Jardin is een restaurant en plantenwinkel in één. Dit idee hadden zij al direct van het begin. Lars heeft een tijdje in Milaan gewoond en daar zag hij dit concept voor het eerst. Hij was direct enthousiast hierover. Toen hij later in Parijs was, zag hij het opnieuw en begon het idee om zelf ook zoiets op te zetten. Samen met zijn compagnon hebben ze bepaald dat het de tuin zou moeten heten. Je eet immers in een tuin. Om toch de Franse twist eraan te geven hebben ze het Le Jardin genoemd.

 le jardin utrecht

Voordat Le Jardin z'n deuren opende was het een discotheek. Dus, het hele gebouw was vrij donker. Dit was dan ook één van de eerste dingen die de compagnons aanpakte. Zij hebben verschillende lichtkoepels laten maken in het dak. Naast dat dit handig was voor het daglicht, is dit natuurlijk ook perfect voor de plantjes.

 le jardin utrecht

Le Jardin heeft een eigen bloemist in dienst die de verzorging, inkoop en verkoop van de plantjes op zich neemt. De ultieme plantenverzorgingstip van Lars, is dat de kamerplanten voldoende licht moeten krijgen en regelmatige verzorging. Geef ze dus niet eerst 2x per week water en vervolgens 3 weken niet.

 le jardin utrecht

Op het moment dat Le Jardin begon, was het beeld in de meeste restaurants vrij hetzelfde. Veel schoolbankstoeltjes en een beetje de uitstraling van Berlijn. Daar was volgens Lars teveel van en dus wilde hij zich onderscheiden van de rest. Dit deed hij door een toegankelijke maar toch bijna exclusieve stijl te creëren. Als je in restaurant Le Jardin zit, is het net alsof je je in Parijs waant. het restaurant moest allure hebben maar wel toegankelijk blijven voor het grotendeel van de mensen. Hierdoor is er ook bewust gekozen om een deel van de tafels op te dekken met wit tafellinnen en een ander deel niet.

 le jardin utrecht

Met de materialen, hebben ze voornamelijk rekening gehouden met de akoestiek. De planten absorberen natuurlijk wel veel, maar er is nog veel meer. Zo hangen er wilgentakken aan de wanden. Dit is niet alleen voor de show, maar ook om het geluid te dempen. Er zijn in het restaurant veel harde materialen met zachte materialen gecombineerd voor de akoestiek, "anders wordt het zo'n koekblik". Zo loopt er ook door het restaurant een houten vlonder. Hiermee creëer je natuurlijk nog meer het gevoel van een binnentuin, maar ook dit werkt weer positief op de akoestiek.

 le jardin utrecht

Om het restaurant persoonlijk te maken, hebben zij geen interieuradviseur ingeschakeld. Zij hebben juist alles zelf gedaan en er goed over nagedacht. Als je alles uit handen geeft, is het niet meer persoonlijk.

 le jardin utrecht

In de drie jaar dat Le Jardin er nu zit, hebben zij ook van verschillende dingen geleerd. Zo hebben ze in de voorkant van het restaurant, waar het minste daglicht binnenkomt, een cactuswand gecreëerd. In de achterkant -bij de lichtkoepels- staan andere kamerplanten. Omdat cactussen wat dat betreft wat makkelijker zijn.

 le jardin utrecht

Zie ook:
-Geborgenheid bij restaurant Kluis Amsterdam
-Huiskamergevoel bij Spotlight
-Life's a beach bij Club Zand
-Hip & duurzaam bij Broei

 
 
Inspiratie

5 opberg-ideeën voor de hal

geschreven door Julia
5 opberg-ideeën voor de hal

De hal is de eerste ruimte in huis die je ziet als je binnenkomt. Zowel voor jezelf als voor visite is het fijn als deze ruimte aangenaam is. Dat hangt natuurlijk af van de inrichting, maar ook van hoe opgeruimd het oogt. Kun je nog wel wat ideeën gebruiken om de spullen in je hal op te bergen? I...

meer...